EPJO misdaadpreventie in de dop

Het Educatief Programma Jongeren – EPJO – is een interactief schoolprogramma gericht op misdaadpreventie en het tegengaan van radicalisering onder leerlingen van groep 8 (11-12 jaar) van de basisschool. EPJO is een samenwerkingsverband van de Peter Faber Stichting, Openbaar Ministerie, Ministerie van OCW en politie. Doelstelling van dit programma is om kinderen op een nog beïnvloedbare leeftijd kennis laten maken met regels, gezag, respect en keuzes. EPJO kenmerkt zich door een toegankelijk en interactief lesprogramma dat bestaat uit 3 fases.

De eerste 2 fases vinden plaats op een ochtend of middag in de klas op school. De aanwezigheid en betrokkenheid van de leerkracht zijn hierbij van belangrijke toegevoegde waarde.

• Allereerst wordt de klas bezocht door een tweetal politieagenten die een interactieve les, inclusief rollenspellen, geven over ‘Pikken, Pesten en de Keuzes die je maakt’. Vervolgens vertelt een ex-gedetineerde jongere zijn verhaal waarin hij uitlegt dat het maken van de foute keuzes zijn toekomst heeft verpest.

• Het thema ‘Eigenwaarde’ staat centraal in de volgende fase, waarin jongeren van de Peter Faber Stichting of regionale ‘rolmodellen’ in de klas een performance geven. Het uitgangspunt is dat elk kind in wezen een kampioen is en dat het belangrijk is om zelfvertrouwen te hebben.

• Tijdens de derde fase krijgt de klas de kans om te zien hoe een rechtzaak eruit ziet. In sommige gevallen is het mogelijk een bezoek aan de rechtbank te brengen waar de kinderen een strafzaak mogen bijwonen. Ze maken op deze manier kennis met het recht en de gevolgen van het maken van foute keuzes. Als het door capaciteitsgebrek niet mogelijk is om een zaak te bezoeken krijgt de klas een filmregistratie van de zaak te zien.

De afgelopen 3 jaar is dit programma met succes gegeven op meer dan 80 basisscholen in Amsterdam. Sinds medio 2015 verspreidt het programma zich ook over andere delen van het land, en wordt het ook gegeven in onder andere: Oost Nederland, Den Haag, Utrecht, Zwolle en Nijmegen.

Naast het verzorgen van het lesprogramma worden er voortdurend nieuwe politiemedewerkers opgeleid om het programma zelf te kunnen geven op basisscholen door het hele land.

Menu